Fjärilshuset i Costa Rica

I september 2024 var Fjärilshuset i Costa Rica och mötte olika projekt på plats så som fjärilsfarmer vi jobbar tillsammans med och olika marina projekt

Valhaj (Rhincodon typus)


som märkning av hajar och deras migration till södra Costa Ricas kuster där vi har Golfito som utgångshamn. Här jobbar man hårt med att få till förbud och reglering av kommersiellt fiske speciellt under perioder då olika arter rör sig in mot bukter och fjordar. Det är inte bara fiskar som behöver hjälp och skydd, det gäller även andra djur så som valar och sköldpaddor. Det händer då och då att vi handgripligen får ta loss och hjälpa individer som trasslat in sig i gammal fiskeutrustning och bråte.

Vi fick rycka ut och rädda en sköldpadda som fastnat

En Blue Marlin hoppar upp bredvid oss

Vi besökte Tortugero i norra Costa Rica på den Karibiska sidan där vi fick ta del av olika program rörande skydd av havssköldpaddor. Här tog vi oss även upp i  Rio San Juan och Coloradofloden som har sin början i Nicaraguasjön. Det är en tämligen unik företeelse som sker här årligen med tjurhajar som vandrar upp i floden och tillbringar långa perioder i sjön. Även sågfiskar och tarponfiskar vandrar upp till sjön och klarar att vistas i sötvatten. Fantastiska platser med en biologisk mångfald man bara kan jubla över. Man ska  dock komma ihåg att hålla ögonen på krokodilerna som både är stora och många i antal. En och annan ormart kan det vara klokt att undvika, men i det stora hela ett paradis att bara njuta av.

October 8, 2024

Tillbaka