Dagfjärilar i Sverige

Här är en översikt av de vanligaste dagfjärilarna vi har i Sverige. Du har säkerligen sett dessa under sommaren. 

Nässelfjäril

Nässelfjäril - Aglais urticae 

Nässelfjärilen tillhör familjen praktfjärilar och är en av våra vanligaste dagfjärilar som finns över hela landet. Övervintrande fjärilar kan ses redan i mars, men normalt från april till juni. De kläcks i slutet av juni och kan observeras ända fram till september. Nässelfjärilen övervintrar i bland annat uthus och jordkällare. Ovansidan av fjärilen är varmt orangefärgad med tre stora svarta fläckar på framvingen, med lika stora gula fläckar emellan. Vingarnas ytterkanter har blå fläckar, och undersidan är mörk, vilket ger ett bra kamouflage under övervintringen. Brännässla är värdväxten. 

Rapsfjäril

Rapsfjäril - Pieris napi

Rapsfjärilen är en art i familjen vitfjärilar. Den har en fladdrande flyktstil med rak kurs. Fjärilen kan ses i överlappande generationer från april till september. Ovansidan av rapsfjärilen är krämvit med mörk pudring längs vingribborna. Värdväxter inkluderar ängsblomma, löktrav och andra korsblommiga växter.

Tistelfjäril

Tistelfjäril - Cynthia cardui

Tistelfjärilen tillhör familjen praktfjärilar och är en flyttfjäril som inte övervintrar i Sverige. Istället besöker den oss mellan juni och september, då den lägger ägg och en ny generation fjärilar utvecklas. Fjärilen har en ljusorange ovansida med svarta fläckar, där framvingarnas yttre hälft är svart med vita fläckar av varierande storlek. Vid bakvingarnas ytterkant finns blekblå ögonfläckar. Tistelfjärilen är känd för att flyga snabbare och effektivare än de flesta dagfjärilarna. Dess värdväxter inkluderar tistlar och gråbo. 

Puktörneblåvinge

Puktörneblåvinge - Polyommatus icarus 

Puktörneblåvinge tillhör familjen juvelvingar och kan ses under hela sommaren i flera generationer. Fjärilen uppvisar variationer i utseende, där hanarna har en himmelsblå ovansida men en tunn svart ytterkant. Ett kännetecken för arten är den vita kilen på bakvingens undersida. Värdväxterna för puktörneblåvingen är olika ärtväxter, särskilt käringtand. 

Påfågelöga

Påfågelöga - Inachis io 

Påfågelöga är en art inom familjen praktfjärilar och är en av våra mest välkända dagfjärilar. Fjärilen kläcks i slutet av juli och kan ses fram till september, medan övervintrande individer flyger från april till juni. Under vintern håller de till på vindar, i källare och i uthus. Påfågelögat har en kastanjebrun färg med karakteristiska ögonfläckar på både fram- och bakvingar, ett mönster som används för att skrämma bort fiender. Om fjärilen känner sig hotad kan den även avge ett svagt trummande ljud. Brännässla är fjärilens värdväxt. 

Citronfjäril

Citronfjäril - Gonepteryx rhamni 

Citronfjäril är en art inom familjen vitfjärilar och är en av våra mest långlivade fjärilar. Den ses främst från juli till september, men om den dyker upp tidigare, mellan april och juni, är det sannolikt en övervintrad fjäril från föregående år. Citronfjärilen kännetecknas av sin distinkta gula färg - hanen är svavelgul, medan honan har en blekt citrongul nyans. Ving formen är unik med en spetsig framvinge som i viloläge liknar ett löv. Honan kan lätt förväxlas med kålfjärilen. Fjärilens värdväxter är brakved och getapel.

August 23, 2024

Tillbaka