Utställningen

En tropisk regnskog mitt i Stockholm

Njut av känslan att vandra bland fritt flygande fjärilar i stora tropiska växthus. Bland vattenfall och prunkande växtlighet upptäcker du naturens under. I Haga Ocean får du se svartfenad revhaj och högfenad revhaj tillsammans med färgglade fiskar.

Fjärilshuset

10294416_734154733302722_5486042854646517472_nUpplev fjärilarna och förundras över den tropiska regnskogens mångfald och härliga värme. Om du har tur får du se när en fjäril kläcks och breder ut sina vingar för första gången.

En del av fjärilarna importeras hit som puppor och en del fjärilar går igenom hela sin livscykel inne i växthusen på Haga. Fjärilshuset omfattar över 3000 kvm och omgivningen är tropisk. Temperaturen går aldrig under 25 grader på dagen och till och med på natten är det minst 18 grader. Luftfuktigheten är alltid hög och just dessa förhållanden gör att fjärilarna trivs. Under ett år lever flera tusen fjärilar här och varje gång du besöker oss finns minst 700 fjärilar av en mångfald olika arter. Fjärilarna är exotiska på våra breddgrader medan de på hemmaplan är relativt vanliga. På Fjärilshuset finns inga utrotningshotade fjärilar.

Haga Ocean – Akvarium

I Haga Ocean akvarium upptäcker du havets skönheter. I det 30 meter långa akvariet som rymmer 1,2 miljoner liter vatten simmar stora och små revhajar tillsammans med färgglada revfiskar. De hajarter som finns i Haga Ocean är den svartfenade revhajen, som är den vanligaste förekommande revhajen, och den högfenade revhajen, som är den största revhajen. Kom och möt havets vassaste tänder på nära håll.

Skärmavbild 2015-10-23 kl. 14.14.16I anslutning till det stora akvariet finns en utställning om vithajen, havets verkliga rovfisk. I utställning får du lära dig mycket om den mytomspunna hajen. Utställningen syftar till att informera besökarna om den fridlysta vithajen. Vithajen består av en massa information gällande vithajar såsom utbredning, fysiologi, anatomi, historia, fridlysning med mera.

På OCEARCH hemsida kan du se hur hajar förflyttar sig runt om i världens hav. Klicka här för att komma till OCEARCH globala hajspårning.

Våra rev

Syftet med reven i Haga Ocean är att visa på ett projekt vi bedriver som bygger på att skapa nya rev av kalkstenar på land. Vad kan vara bättre och mer miljöriktigt än att använda moder naturs eget material, nämligen porös kalksten och på så sätt skapa Man Made Reefs. Den här typen av kalksten bildades för länge sedan i havet, via framförallt korallers förmåga att ta upp kalk och spårämnen ur havsvatten och korallen bildar då fast kalksten. Genom att lägga tillbaka stora mängder kalksten i havet på ett speciellt sätt skapar vi nya rev som snabbt blir beväxta av alger, koraller och en enorm mängd biologisk liv som letar efter en plats att leva och fästa sig på. Samtidigt flyttar det också in stora mängder skaldjur och fiskar. Det är fantastiska platser för t.ex. yngel att kunna leva på och växa upp. Det finns tusentals goda skäl till att skapa mera rev då de tropiska havens korallrev är världens mest produktiva livshabitat. Förutom projekt och forskning är ett av våra huvudsakliga mål att alla människor ska kunna se och förstå vad ett tropisk rev är och hur det kan se ut  Då det är ganska få som dyker i tropiska hav är det här ett sätt att visa både barn och vuxna hur det kan se ut 7-8 meter ner i havet med levande rev, hajar, stimfiskar, koraller och alger. I bästa fall är det kanske ett besök här som får några av våra besökare att intressera sig för havet och dess invånare. Det kanske till och med får några barn att söka sig till utbildning inom naturvetenskap och fortsätta att arbeta med frågor kring miljö och liv i vatten.

Mail: info@fjarilshuset.se
Tele: 08 730 39 81